Felmérés: a koronavírus-járvány következményei

Kedves művészek, a kultúra és kreatív ipar területén tevékenykedő kulturális intézmények, szervezetek és vállalatok képviselői!

2020. március 10-én az ország egész területén életbe lépett az a rendelet, amelynek értelmében betiltották a tömeges méretű sport-, kulturális és egyéb nyilvános rendezvényeket. 2020. március 13-ától a tilalom az összes szabadidős tevékenység működtetésére is vonatkozik. A döntések és intézkedések visszavonásig érvényesek.

A pandémia megfékezésére meghozott intézkedések a szlovák gazdaság összes ágazata közül a kulturális intézményeket és a kreatív ipar vállalatait sújtja leginkább. A szabadúszó művészek, valamint a mozik, galériák, színházak, kulturális központok és más látogatóközpontú kulturális és kreatív ipari vállalatok a legsebezhetőbb csoportot alkotják az intézkedések gazdasági következményeinek szempontjából.

Néhányukat már a kéthetes karantén is gazdaságilag oldhatatlan helyzetbe hozhatja. Ezért mindenekelőtt reményt kell adni nekik, hogy helyzetük nem közömbös számunkra, és hogy van kiút.

A világjárvány elleni küzdelemnek már ebben a szakaszában az Európai Unió számos tagállama különféle intézkedéseket foganatosított, amellyel enyhíteni ill. kompenzálni kívánja a rendkívüli állapot negatív gazdasági hatásait és következményeit.

A KULTÚRA MELLETT ÁLLUNK platform támogatja az állam által hozott valamennyi intézkedést a világjárvány terjedésének csökkentése céljából. Ez mindannyiunk érdeke.

A rendkívüli állapot a kulturális szektort az elsők között érintette. Szeretnénk hinni, hogy nem az utolsó lesz, amit az intézkedések és a helyzet enyhülése érinteni fog.

Gazdasági károk már március 10-e előtt kezdtek felhalmozódni a kultúra területén, és azok súlyosbodása nem fejeződik be azonnal a tilalom megszüntetése után. A mozik, színházak, kulturális központok és más intézmények elindítása nehezebb lesz, mint bezárásuk. Ezért elvi jelentőségű számunkra, hogy a kormány (ideértve az előző kormányt is) párhuzamosan foglalkozzon a különféle gazdasági ágazatok helyzetével, hatékony és gyors intézkedéseket javasoljon a normál élethez való visszatérés elősegítésére a szlovák gazdaság minden ágazatában.

Ezért döntöttünk úgy, hogy platformunkon belül célzott adatgyűjtést szolgáló felületet hozunk létre. Ennek segítségével legalább nagyvonalaiban azonosítani tudjuk a károk jellegét és mértékét, amelyekkel a kreatív ipar szereplői e helyzetben szembesülnek.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a meghirdetett rendkívüli állapot továbbra is fennáll, tehát a károk értéke csak hozzávetőleges és folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Ezért ha a károk számszerűsítése mellett dönt, kérjük, ezt az űrlapkitöltés időpontjában már igazolható adatokkal tegye. A felmérési időszak vége 2020. április 10. (Figyelembe vesszük, hogy a nyilvánosság érdeklődése nem ugrásszerű, hanem fokozatos lesz).

Tisztában vagyunk azzal, hogy más szervezetek is végeznek felméréseket; a jelen kutatás célja, hogy mindazon szubjektumok is megszólalhassanak, amelyeket semmiféle szakmai szervezet nem képvisel, továbbá, hogy feltérképezzük a kultúra különféle területein kialakult helyzetet.

Ha bármilyen kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot: stojimeprikulture@gmail.com.

Személyes adatait – kereszt- és vezetéknév, e-mail-cím – kizárólag az Önnel való kapcsolattartásra használjuk fel, és nem adjuk ki harmadik félnek az Ön tudta nélkül. Az egyéb Ön által megadott adatokat anonimizált formában továbbítjuk az illetékes, a rendkívüli állapot gazdasági következményeivel foglalkozó hatóságoknak. Az anonimizálás nem vonatkozik a jogi személyek vagy azok egységei adataira, ezért kérjük, a felmérésben egyértelműen határozzák meg, hogy a megadott adatok természetes személyre, jogi személyre vagy annak egységére vonatkoznak. Adott esetben az összesített vagy a válogatott adatokat a médiának is továbbítjuk.

További információk  Zásadách ochrany osobných údajov a dôverných informácií pri prieskume.

A B.3. kérdés a művészeti alapok és az Audiovizuális Alap bevételeinek lehetséges kiesésére vonatkozik, ezek jövedelme ugyanis alapvetően a művészek és a kreatív ipar vállalkozásainak hozzájárulásaitól függ.

A. ALAPADATOK
B. SAJÁT SZEMÉLYRE VAGY SZERVEZETRE VONATKOZNAK A MEGADOTT ADATOK?
C. TEVÉKENYSÉGI TERÜLET ÉS JELLEGE
D. RÉSZLETEZZE A KIALAKULT KÁROKAT
ADJA MEG A SZÁMSZERŰSÍTHETŐ ÉS KIMUTATHATÓ HOZZÁVETŐLEGES KÁROKAT A 2020. ÁPRILIS 10-IG TARTÓ IDŐSZAKBAN
E. KOMPENZÁLÓ ÉS A SZITUÁCIÓ ENYHÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSI JAVASLATOK
F. TOVÁBBI MEGJEGYZÉS