Podporujeme nesúhlasné vyhlásenie členov a členiek Činohry SND

Pripájame sa k nesúhlasnému vyhláseniu členov a členiek Činohry SND s odvolaním jej doterajšieho riaditeľa Michala Vajdičku:

“My, podpísaní členovia Činohry SND, protestujeme proti odvolaniu nášho riaditeľa Michala Vajdičku a žiadame jeho návrat do funkcie. Dôvody, ktoré uviedol generálny riaditeľ SND Vladimír Antala, považujeme za irelevantné. Je nám, samozrejme, ľúto, že zo zdravotných dôvodov sa muselo v minulej sezóne zrušiť, resp. nahradiť toľko predstavení. Treba si však uvedomiť, že napriek tomu sa Činohre podarilo v roku 2018 dosiahnuť tržby 1 933 009 eur, čo je o 185 000 eur viac ako v predchádzajúcom kalendárnom roku. Na sezónu 2019/2020 bol predaný rekordný počet abonentiek. To sú výsledky, ktoré nedosiahla žiadna iná zložka SND, údajné manažerské zlyhanie Michala Vajdičku preto považujeme len za vykonštruovaný dôvod, ktorý má zakryť skutočný motív jeho odvolania, ktorým je buď jeho spoločenská angažovanosť alebo osobná antipatia generálneho riaditeľa voči jeho osobe.

Pokiaľ generálny riaditeľ Vladimír Antala neodvolá svoje rozhodnutie, budeme musieť zvážiť ďalšie kroky smerujúce k zabráneniu ďalším autoritatívnym praktikám, ku ktorým sa súčasný dosadený generálny riaditeľ a ministerstvo kultúry uchyľujú.”

Martin Huba
Táňa Pauhofová